打印 上一主題 下一主題
收起左側

AOC正式開始改版

d改版團邊到搵返黎= =?
有咩要幫手
我可以盡量幫
回復 支持 反對

上星期購入幾隻軟件

反而我更想知到是什麼軟件... ?
以我知到的也只需要下載 = ="
是三維設計軟件嘛 ?
回復 支持 反對

講真
改左既aoc我真係唔會玩-.-
回復 支持 反對

1)點解出大刀兵要用石.......係咪打錯字?
2)中國已經好好用,勁過好多文明,個人認為無必要再修改佢
3)忍者係咪步兵黎,日本步兵再加25%攻速,咁咪[[bao_40]]
4)哥德好似就係德國.....
5)大刀兵會唔會勁左d呢...........?
6)新既兵種,對佢其他兵既加成都有d可怕,大刀兵對乜步兵都有可成..........OTZ豹勇係係咪要汁粒了.....?盡量唔好整2個屬性一樣既兵
7)日本無輪耕制度,採金同採石裝置,經濟都好差下,如果真係要加新兵種俾佢,我贊成,因為可以加強佢,但係如果隻兵既貴既,咁日本係咪夠資出呢?
8)其實aoc整既文明係地球每個地方既都整d,亞洲既有中國,蒙古,日本,韓國,歐洲既有不列顛,法蘭克,哥德,條等,中東有土耳其,阿拉伯,波斯,拜占庭(呢個都算係中東?不過佢地個城堡係一樣樣=0=)美州既有阿茲,馬雅..............所以建議如果要新增文明,唔好只係硬出歐洲文明,不然就會有點...............
9)其實平衡番AOC既兵種比整新既兵種同文明更加重要,所以請修改者做左最重要既部份先(平衡番每個國)特別勁既有韓,西,土,蒙;特別廢既有阿茲(居然無戟兵...),塞爾特(騎兵同弓兵都差,建議整到兵工廠齊少少)
10)相剋果度,我唔贊成整到大刀兵剋日武,忍者剋大刀兵,因為基本上AOC整既剋兵,所剋既都係個個文明都有既兵,例如鷹勇士剋僧侶(個個文明都有僧侶),豹勇,拜聖同火槍兵剋步兵(因為個個文明都可以出步兵,而且係泛指所有步兵,唔會只係指劍勇),日武剋城堡兵(個個文明都有城堡兵可以俾佢剋,日武唔會只係剋死一種城堡兵),蒙突剋所有攻城器(每個文明都會出攻城器俾佢剋,唔會係特別剋一種攻城器),戟兵對所有騎兵都有加成(唔會只係針對一種兵係俾佢剋),所以我唔贊成新既兵種只係針對某一種兵有加成,因為咁既可能少之又少,咁樣又點可以發揮AOC兵種相剋既特點呢?我建議忍者既加成係對長槍兵同矛兵有加成,係專打垃圾兵既兵種(日本既投石器同弩砲都唔係好勁,如果忍者可以剋垃圾兵,就可以補番呢一點)
11)另外,我有個新城堡兵既建議,就係整隻快速既矛兵,專剋弓兵同馬騎弓兵(戟兵只可以防騎兵,唔可以主攻,因為騎兵跑得快,可以走;戰矛兵只可以防馬弓兵,因為馬弓兵跑得快,可以走;然而薩拉森既城堡兵就可以追住D騎兵黎打,所以我建議整一種城堡兵係一隻快速矛兵,好似馬勇士咁,專剋馬騎兵弓,當然唔可以攻擊力太高,攻速唔可以太高,唔可以近攻,唔係就會俾人濫用成馬騎弓兵咁用)

回復 支持 反對

改得唔好太平衡
如果唔係唔夠好玩
回復 支持 反對

有無諗過改左版~會唔會受歡迎

你改版係米可以自己設計d公仔嫁?
回復 支持 反對

忍者(成本:100木、85金)
文明:日本
特殊能力:比鷹勇士行得快  步兵打忍者有加成   對大刀兵有加成
比鷹勇士行得快-3-咁塞人d好處-步兵行最快 咪廢左
回復 支持 反對

回復 16# 的帖子

當然可以
回復 支持 反對

建議改埋
近戰部隊 加入命中率計算   加入 爆擊率

可以做到的話 配合埋武器相剋既效果
簡單如 斧->槍->劍->斧咁 有不同既命中率

弩同弓 最好分家~"~........ 加有  射程既分別 會影響命中率

加入攻城器既機關槍  剋騎士
科技上
後勤普及化

十字軍 其實就係 條武
不如將 條武改做  用槍重騎士 步速血量提升  不過一樣怕長槍同埋火槍系
同戰象既最大分別  就係招降難

一直都感覺 aoc 少左 槍騎士~"~  

加入埃及@@

回番上面既post  哥德好似係意大利  條仔先係接近德國既文明 早期神聖羅馬帝國
畢竟.....德意志聯幫 或普路士 e個名都係17xx未18xx前期先組成
( 有錯請插= =
回復 支持 反對

中國已經好屈,中改?
回復 支持 反對