收起左側

PHYSICS-current electricity

原帖由 [S]【YU】 於 13-9-2008 19:34 發表
少到可以當無.

會考生可以假設insulator是沒有free electrons,完完全全跟conductor劃清界線就可以.

insulator第2個名叫dielectric material,在AC電下,同埋符合某些條件,就會polarize,間接通電. Capacitor既原理 ...

yu爺year1哥d唔記得 咁等我試下接招啦@@
係咪1614哥d呀....

其實佢地無free electrons 所以傳唔到姐
但係 如果夠volt數 有咩係唔得架先  volt數夠高 就可以將佢扯開 咁隻隻物質 都要唔同ge volt數去扯開佢地黎傳電

conductor基本上 係唔洗你扯開 都有野幫手傳電(free electrons)
insulator 就要某一個volt數 將佢地拉開(分做電子同正離子)先可以傳到電 而e個volt數就係叫band gap

insulator傳電有兩個方法 一個就係佢地本身會有free electrons出黎傳
另一招就係佢地有洞
以diode為例  可以用group 5 element同group 4 ge組 咁咪突一粒
                   一係用group 3 同group 4組 咁group 3要一粒電子黎填 哥個位就叫洞位        
(唔記得邊個係用P 邊個係用咩咩咩)
回復 支持 反對

原帖由 adamsteve 於 15-9-2008 02:14 發表
insulator 就要某一個volt數 將佢地拉開(分做電子同正離子)先可以傳到電 而e個volt數就係叫band gap

錯.....
用high vol 且爆佢既係breakdown voltage.
band gap 係energy level 既野, 係excite electron 去 conduction band所需既energy,excite完可以返落黎...
只係個band gap大到且爆左佢都未有足夠electrons去倒conduction band to conduct electricity.

原帖由 adamsteve 於 15-9-2008 02:14 發表
insulator傳電有兩個方法 一個就係佢地本身會有free electrons出黎傳
另一招就係佢地有洞

又錯-.-....
呢個係semiconductor,唔係insulator. Band gap唔係勁大,又唔係勁細...
難怪你1614會...

回復 支持 反對

p/n semiconductor out 左c, 兩位engine 佬唔好嚇d 細佬好wor[[tk_02]]
回復 支持 反對

係喎 佢講緊insulator喎 我停左係哥堆野度喎
1614 c+算係咁架啦 仲要淨係溫高佬哥part 哈哈

但係insulator 夠voltage都係可以breakdown佢架啦 無可能錯ge
唔夠啦爆唔開佢 爆唔開咪傳唔到電lo
回復 支持 反對

原帖由 adamsteve 於 16-9-2008 17:24 發表
...唔夠啦爆唔開佢..

[[tk_30]]

評分

參與人數 1 -5 收起 理由
adamsteve -5 呃Post/無意義內容

查看全部評分

回復 支持 反對

electric breakdown, 爆的係空氣的electric breakdown strength?

好似係3*10^8 V m^-1 wor...
回復 支持 反對

原帖由 adamsteve 於 16-9-2008 17:24 發表
係喎 佢講緊insulator喎 我停左係哥堆野度喎
1614 c+算係咁架啦 仲要淨係溫高佬哥part 哈哈

但係insulator 夠voltage都係可以breakdown佢架啦 無可能錯ge
唔夠啦爆唔開佢 爆唔開咪傳唔到電lo

有冇d解釋系冇咁難明...我地岩岩先教完earthing果度冇幾耐.... .3.
回復 支持 反對

其實你睇到6樓頭幾句就夠
回復 支持 反對

engine真係好科好神ge科目[[tk_04]]
回復 支持 反對

睇返YU神六樓POST就夠架啦
佢係專業補習天王(港大學生專長)
YU神幫到你!!!

教左咁少? 總之係你課程入面 就係無電流過啦 唔洗諗到電子又其他
有時D野未去到哥個LEVEL 千祈唔好問 問左你會發癲@@
(ENGINE都幾神架 所以YU神先讀到 我讀到一舊舊咁)
回復 支持 反對