打印 上一主題 下一主題
收起左側

香港人?中國人?----淺談香港人對國家的歸屬感

原帖由 格劍大師 於 19-11-2008 16:30 發表
我真係太無知啦
中國既教育係點我真係唔知
我亦都唔知道中國既教育狀況與香港既公民教育有乜野關係
唯一知道既野?
只係香港既公民教育委員會個阿頭係中央統戰部

請樓上賜教http://forum4.hkgolden.com/faces/ ...

哈!咁我明啦∼ :handshake

口口聲聲話自己可以毫不費力打低我哋嘅論點,其實最文不對題果個係佢。;P 試問香港搞國民教育
叫人認識中國,或者激發對中國嘅"歸屬感",又關中國教育,同埋佢哋嘅教育制度乜野事??

回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

原帖由 白羊 於 20-11-2008 07:50 發表
呵呵,為何國家和民族不能混為一談?

呵呵,您所指文化? 華人的社會關係是一個典型的互惠型的社會關係。通常社會關係的不同是通過類似家庭稱呼來表達的。個人與社會的聯繫被稱作「關係」,而這種聯繫裡面的情感 ...

我係馬來人,唔buy你地中國人呢一套的。我已經講得好清楚,人人生而平等,除非國族合一係華夏文化嘅一部份,
否則華人同世上其他民族一樣,都應該有選擇國籍嘅權利。如果世上所有民族都可以選擇自己嘅國籍,但係華人卻
唔可以的話,咁已經構成左種族歧視。事實上,華人隨著其他有色人種地位嘅提高而降低,喺好多地方已經成為最
受排斥同歧視嘅一個民族。原因?就係華人唔肯放低中國呢個包袱!若果你根本唔想做佢地嘅人,又夾硬要喺人
地嘅地方居住,賺人地嘅錢,但係心裡只有效忠中國,難怪會被全人類排斥!

另外,所謂嘅"中國",唔單止喺其聲稱嘅5000年歷史中,有大部分時間處於分裂,或者外族統治嘅狀態,就連"中華
民族"呢個概念,都只不過係一百多年前發明出來嘅野,目的係試圖團結(同化)漢族以外,(當代)居於大清國境內嘅
少數民族:
http://tinyurl.com/58q7gd
回復 支持 反對

回復 62# 的帖子

其實咁樣同歸屬感有咩關係?
以我所知,大部分人唔喜歡現代中國既原因都係因為其建國以來惡劣既行為紀錄
就係因為"中國人"呢個名被中國人自己搞到臭哂,香港人先會咁抗拒做"中國人"
視"中國人"為一個恥吧

回復 支持 反對

原帖由 格劍大師 於 20-11-2008 19:01 發表
其實咁樣同歸屬感有咩關係?
以我所知,大部分人唔喜歡現代中國既原因都係因為其建國以來惡劣既行為紀錄
就係因為"中國人"呢個名被中國人自己搞到臭哂,香港人先會咁抗拒做"中國人"
視"中國人"為一個恥吧

無錯,但係另一方面,有部分海外華人已經喺外地落地生根,若果仍堅持做"中國人",
而唔效忠佢地自己嘅國家的話,只會比當地人排斥。呢點亦似乎只係華人獨有,因為其
他民族都無認為自己係"中國人"嘅華人咁
強調將國家同民族連為一體。

回復 支持 反對

回復 65# 的帖子

正如大部分澳洲白人既祖先係來自英國,而佢地名義上既最高君主都係英女皇
雖然英澳兩國既文化極相近,大部分居民都係屬於同一民族
但佢地仍然唔會視自己係英國人(British),而係澳大利亞人(Australian,Aussie)
不過當然,我認為呢個例子唔可以應用係香港人身上
因為香港唔似澳洲,始終都係中華人民共和國既領土
所以要建立歸屬感係應該
但都係個句啦,國家自己唔以身作則,何來有號召力叫人"精神上回歸"中國呢
最後我只係想用澳洲呢個例子,向大家強調同一民族,文化唔係大哂
因文化相同就強行要人承認自己係某國國民呢個主意根本就錯
星加坡有幾多華人會叫自己中國人?

回復 支持 反對

回復 63# 的帖子

中國歷史的確是有5000年之久
這一點不值得怀疑,中國最早出現的文字正正就是在5000年前所出現的
一般史家都認為該國文字的出現就代表著該國歷史的開展
而現今中華民族內的漢族正正就在5000年前創造了中國最早出現的文字
至於中國長期處於分裂,或者外族統治的狀態
就要看你怎看代中國這詞
若硬要把中國這詞解成現今如此龐大的版圖
那閣下之所言必然是對的
但若把中國這詞演譯成中國歷朝的版圖
就可以看出中國的版圖是不斷地擴大,更將不少週邊的民族同化
而中國處於分裂或外族統治的狀態,只有清朝200多年,元朝80多年,春秋戰國400多年
秦末群雄割據10多年,魏晉南北朝300多年,隨末群雄割據10多年,唐末五代50多年,元末群雄割據10多年,南宋及南明時期100多年,民國軍閥割據20多年
合共也不過1000多年(中國有5000年歷史,這才佔了3分之一而已)
而且當中,中國的傳統文化未曾失傳
即使唐末五代武人專政,南方仍文化倡盛,而元朝時雖貶低漢人,但中國文化仍能流傳下來
此外,世上任何一個國家也會有內戰爆發
何況中國的版圖是不斷地擴大,處於分裂狀態實屬必然之事

而中華民族這概念無疑是100多年前才正式有此主張
但早於唐朝時,太宗亦已說過他視內外各族為一家
可見中華民族這概念在梁啟超提出前亦已存在
只是未正式確立及重視
當時提出這概念亦屬必要
當時不少少數民族都與漢族雜居
若不提出此概念
恐怕現在可能仍4分5裂
漢族流散各地
中國境內的人民流離失所
回復 支持 反對

回復 67# 的帖子

所以?
發現講講下個個都答左第二樣野...

回復 支持 反對

回復 68# 的帖子

我都發現了這一點
..........
說回正題

我也同意文化和國家不能混為一談
但對自己國家或祖籍的文化有一定的認識是最基本要做的事
回復 支持 反對

我不否认你们的想法,但是始终你们不会想到更深的层次。想麦什么的,你多考虑民族不要考虑国家好不好。像你们某部分人的想法这样。我们民主正的早就给灭了
回復 支持 反對